E-papierosy oraz tytoń podgrzewany postrzegane są jako mniej szkodliwe, dlatego młodym ludziom wydają się one szczególnie atrakcyjne. Pozwalają one ukryć młodzieży nawyk palenia.
Wszystkie e-papierosy mają wysoką zawartość nikotyny. Według producenta pojedyncza kapsułka JUUL zawiera tyle samo nikotyny, co paczka 20 zwykłych papierosów. Produkt jest dostępny tylko w wysokich stężeniach nikotyny, co może powodować u niektórych nastolatków szybki rozwój uzależnienia.
Koniecznie zapoznaj się z artykułem, który pomoże zrozumieć szkodliwość papierosów elektroniczych na młody organizm.
DRODZY UCZNIOWIE!
W każdej szkole dochodzi do przemocy, jednak nie wszyscy wiemy, jakie zachowania należy uważać za przemoc. Przemoc to nie tylko uderzanie, szczypanie, bicie, czy popychanie.
Pamiętaj, że jesteś ofiarą przemocy także wtedy gdy:
Poradnia Psychologiczno-Pedagogiczna Nr 1 uprzejmie informuje, że w nowym roku szkolnym organizuje „Sobotę Zaufania”, podczas której rodzice i uczniowie będą mogli skorzystać z bezpłatnej porady psychologa, pedagoga, logopedy oraz doradcy zawodowego w dniach:
05 października 2019 r.,
16 listopada 2019 r.,
07 grudnia 2019 r.,
11 stycznia 2020 r.
08 lutego 2020 r.
07 marca 2020 r.
18 kwietnia 2020 r.,
09 maja 2020 r.,
06 czerwca 2020 r.
Konsultacje odbywają się od godziny 9:00 do 13:00. Prosimy umówić się wcześniej osobiście lub telefonicznie pod numerem 55 625 82 30 (w godzinach 8:00 – 15:00).
WYJAZD W TERMINIE 20-24 KWIETNIA W PEŁNI FINANSOWANY ZE ŚRODKÓW UNII EUROPEJSKIEJ
Jeżeli chciałbyś w międzynarodowym towarzystwie udać się do urokliwego miasteczka w środkowej Portugalii o nazwie Alter do Chao, czytaj dalej…
1) Osoby biorące udział w konkursie muszą wyrazić gotowość do przyjęcia u siebie w domu ucznia z Portugalii w terminie 10-14 lutego (ERASMUS+ WEEK IN POLAND),
2) Należy zrobić dynamiczne zdjęcie ilustrujące ideę „Good food, good mood,” przedstawiające wyłącznie uczniów i/lub nauczycieli naszej szkoły,
3) Interpretację frazy „good food” pozostawiam Wam, ale … chodzi o dobre jedzenie w znaczeniu zdrowe/odżywcze/naturalne,
4) Zdjęcie należy oddać do wywołania na dobrej jakości papierze fotograficznym,
5) Wywołane zdjęcie musi mieć format A3,
6) Zdjęcie proszę przynieść do gabinetu 24 do rąk własnych pani Joanny Węgłowskiej w nieprzekraczalnym terminie 29. listopada 2019 do godziny 14:25,
7) NA ODWROCIE zdjęcia proszę umieścić imię i nazwisko oraz klasę,
8) Zdjęcie należy również wysłać mailem na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.,
9) Jury dokona wyboru 5 najlepszych prac oraz 2 kolejnych w rezerwie,
10) Wyniki rekrutacji zostaną opublikowane 2. grudnia 2019 na Librusie, stronie internetowej szkoły oraz szkolnym FB.
Pamiętajcie, że na wyjazd potrzebny Wam ważny dowód osobisty lub paszport. Warto o tym pomyśleć zawczasu.
Bądźcie kreatywni!
Joanna Węgłowska
A picture is worth a thousand words… znacie to powiedzenie? Zdjęcie Lucy Geoghegan z Irlandii wystarczy, żeby pokazać Wam, jakie nastroje panowały w Cremonie we Włoszech podczas piątkowego pożegnania uczestników wymiany. Ale po kolei…
W ramach projektu „Kiss the Cook” gotowaliśmy już w Beerfelden w Niemczech, w Dublinie w Irlandii, a teraz nadszedł czas na Włochy. 3-8 listopada. Cremona. Może się kojarzyć z popularnym zabielaczem do kawy polskiej produkcji. Nic bardziej mylnego! Cremona to stolica lutnictwa. Słynie z licznych, rodzinnych warsztatów zajmujących się od wieków wytwarzaniem skrzypiec. Palazzo Comunale mieści muzeum, w którym wystawione są m.in. słynne skrzypce il Cremonese zbudowane w 1715 r. przez Antonia Stradivariego.
Rozpoczynamy rekrutację uczniów i nauczycieli do projektu pt. Elbląska Szkoła Eksperymentu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Warmińsko-Mazurskiego na lata 2014-2020.
Celem projektu jest podniesienie jakości oferty edukacyjnej ukierunkowanej na podniesienie i rozwój kompetencji matematycznych i przyrodniczych uczniów klas I i II z 4 elbląskich liceów ogólnokształcących poprzez tworzenie warunków dla nauczania opartego na metodzie eksperymentu, doskonalenie kwalifikacji dydaktycznych nauczycieli oraz podniesienie kompetencji wychowawczych rodziców/opiekunów i organizacja zajęć dodatkowych.
Wsparciem objęte zostaną 4 elbląskie licea ogólnokształcące, spośród których zrekrutowanych do projektu zostanie 600 uczniów (klas I i II), 30 nauczycieli przedmiotów matematyczno-przyrodniczych (matematyki, fizyki, chemii, biologii i geografii) oraz 60 rodziców/opiekunów uczniów biorących udział w projekcie.
Samorząd uczniowski tworzą wszyscy uczniowie II LO. Razem jesteśmy odpowiedzialni za naszą szkołę i wszyscy powinniśmy działać na jej rzecz, na jej rozwój i postęp. Trudna byłaby jednak organizacja pracy bez koordynatorów, pasjonatów i aktywistów. A mamy takich...
Oto skład nowego zarządu Samorządu Uczniowskiego - gotowy do działania:
1.Maja Dzieża – przewodnicząca SU
2.Aleksandra Wróblewska - z-ca przewodniczącej
3.Weronika Olszewska- sekretarz
4.Julia Siwiecka- skarbnik
5.Aleksandra Pindral- opiekun medialny
6.Zuzanna Bracka
7.Adriana Jaworska
We wtorek 29 października br. w bibliotece przeprowadzone zostaną wybory uzupełniające do Samorządu Uczniowskiego.
Społeczność szkolna wybierze czterech nowych członków SU, których kadencja trwać będzie 2 lata.
W tym roku mamy urodzaj zgłoszeń (16 chętnych), z czego bardzo się cieszymy, tym bardziej, że są to kandydatury samych pierwszoklasistów.
Oto kandydaci:
11 października 2019 uczniowie klasy 2b,d i f wzięli udział w warsztatach edukacyjnych „Drogą więźnia”, które zostały przeprowadzone na terenie nazistowskiego obozu koncentracyjnego Stutthof. Głównym założeniem warsztatów było włączenie do świadomości młodzieży indywidualnych historii Polaków, a także budowanie ich wrażliwości społecznej.
Erasmus+
Zerknijcie jak Wasi koledzy zilustrowali ruch „Slow Food” projektując plakaty na wystawę, którą zorganizujemy w naszej szkole partnerskiej we Włoszech. Uwaga większości uczestników skupiła się na aspekcie zdrowego odżywiania. Autorzy pięciu najlepszych prac już w listopadzie (3-8) będą reprezentować szkołę podczas krótkoterminowej wymiany grup uczniów w Cremonie we Włoszech. W towarzystwie rzeczonych Włochów oraz Niemców, Irlandczyków i Portugalczyków będą wprowadzać w życie ideę slow food. Werbalnie i niewerbalnie. Werbalnie po angielsku, ma się rozumieć.